Het is niet gelukt. En nu?

Je probeert alles, je steekt al je energie ergens in… je gaat ervoor! Maar dan blijkt: het is niet genoeg. Je krijgt niet het resultaat waar je op gehoopt had. Het mislukt. En dan?

12 december, vandaag dus, had ik een duidelijk doel voor mezelf… ik zou een workshop gaan organiseren om vrouwen kennis te laten maken met wat mijn coaching voor hen kan betekenen. Een laagdrempelige kennismaking. Ik regelde de locatie en werkte een plan uit voor de promotie van deze workshop. Zette alles in werking om dit te laten slagen!

Maar… het lukte niet. Het minimum aantal aanmeldingen bleef uit en wat ik ook deed, welke tips en tools ik ook toepaste, niets werkte. Wat een onwijze teleurstelling. Het voelt als een totale mislukking!

Nu had ik twee keuzes:

  1. Ik ga op zoek naar de oorzaak van deze mislukking.
  2. Ik accepteer deze teleurstellende resultaten: het hoort er gewoon bij

Ik kies voor optie twee en ik zal je uitleggen waarom.

Enige tijd geleden woonde ik een presentatie van een prof. wielrenner bij. Wat me het meeste bijbleef van zijn presentatie: hij wilde niet iedere wedstrijd winnen. Hij wilde een zo goed mogelijke wedstrijd rijden. Als de omstandigheden goed waren, beredeneerde hij, dan was zijn kans groot om te winnen. Dan zou hij er vol voor gaan. Ik was stomverbaasd. Ik dacht: “je doet toch aan een wedstrijd mee om te winnen?” Nee. Je kunt ook mee doen voor de ervaring en de lessen die een wedstrijd je leert.

je doet toch aan een wedstrijd mee om te winnen?

Met deze ervaring kijk ik ook naar deze workshop. Ik zie het als ‘mijn wedstrijd’! Ik deed aan de wedstrijd mee door de workshop te organiseren, maar heb deze wedstrijd niet gewonnen. Was het daarmee totale tijdsverspilling om mee te doen? Nee! Allesbehalve dat. Door deel te nemen aan deze wedstrijd ben ik een waardevolle ervaring rijker en ben ik in staat de volgende keer een betere wedstrijd te rijden. Want dat ik nog een keer mee ga doen aan die wedstrijd staat niet ter discussie. Ik organiseer zeker weer een workshop!

Wat maakt dat ik zo stellig ben? In gedachte zie ik mezelf de workshop organiseren en bij deze gedachte verschijnt een glimlach op mijn gezicht. Hoe gaaf zou het zijn als het lukt? Ik zie mezelf al tijdens deze workshop en ben nu al zo ontzettend enthousiast. De positieve gedachte geeft mij een goed gevoel hierover. Dít is wat gedachten voor me doen. Ik geloof dat dit werkt, sterker nog ik wéét dat dit werkt. Want dit is exact de kracht van je gedachten.

Zou ik alleen focussen op het achterhalen van de oorzaak van deze mislukking, dan ben ik in mijn gedachten (nog) steeds bij hetgeen nog niet goed gaat. Hier houd ik natuurlijk geen prettig gevoel aan over. En natuurlijk kun je uit het verleden een hoop lessen trekken, maar ik gebruik dit alleen om te evalueren wat ik een volgende keer anders wil aanpakken. Daarmee leg ik de focus op constructief verdergaan en dit geeft mij nieuwe energie. In gedachten maak ik een voorstelling van hoe deze workshop zal gaan en wat ik allemaal in gang kan gaan zetten om dit te realiseren. Ik doe daarmee een beroep op mijn creativiteit en dit stimuleert mijn positieve mindset.

Hoe werkt dit voor jou?

Ik ben benieuwd hoe dit voor jou werkt. Hoe ga je om met dingen die niet lukken, ondanks dat je er alles aan hebt gedaan? Welke optie kies je… 1 of 2?

Weet dat je wel degelijk invloed kunt uitoefenen op je gevoel en wat je doet. Dit doe je met je gedachten. Ik daag je uit de invloed en kracht van je gedachten te ontdekken. Benieuwd wat je anders kunt doen? Ik help je natuurlijk graag op weg.