Over mij
Mijn naam is Jacinta Hall, aangenaam! Graag vertel ik je wat meer over mijn achtergrond en mijn missie met Betty Jo. Niet omdat ik zo graag over mezelf praat, integendeel, maar omdat mijn levensloop heeft bijdragen aan waar ik nu sta. Vol enthousiasme en power, niet alleen als vrouw in de IT, maar vooral ook als mens. Met dit enthousiasme hoop ik andere vrouwen te inspireren. Ik deel graag de struggles die ik tegenkwam op mijn pad. Wellicht dat jij deze uitdagingen herkent en ik je met mijn ervaringen kan uitdagen om deze te overwinnen.
Met Betty Jo heb ik een platform opgezet met een duidelijke missie: vrouwelijkheid in de IT! Als coach help ik graag vrouwen om zichzelf te blijven én te floreren in deze mannenwereld en tegelijk hoop ik jonge meiden te inspireren om de IT in te gaan. Wat mij betreft het mooiste vak ter wereld!
Mijn missie is: vrouwelijkheid in de IT!
Wie is Betty Jo?
De naam Betty Jo is niet zomaar uit de lucht komen vallen, maar weloverwogen gekozen en een verwijzing naar Elizabeth J. Feinler, wiens roepnaam Betty Jo is. Elizabeth runde vanaf de jaren 70 het NIC (Network Information Centre) en heeft hier een schat aan IT-ervaring opgedaan. Wanneer je een domeinnaam nodig had kwam je bij haar. Het NIC was bovendien een soort pre-historische versie van Google. Een verzamelplek van allerlei online informatie. In 1980 ontwikkelde Betty Jo het DNS-protocol (Domain Name System), waarmee ze glorieus de boeken is in gegaan. DNS is het systeem en netwerkprotocol dat gebruikt wordt op het Internet om IP-adressen om te zetten naar namen van computers en andersom. Zonder dit systeem zou het gebruik van een domein onmogelijk zijn. Wat mij betreft een ontzettend waardevolle en onmisbare aanwinst op IT-gebied. Elizabeth is onder andere door deze innovatie en haar leiderschap het schoolvoorbeeld van vrouwelijk IT-talent.
Mijn achtergrond
Geboren met Surinaamse roots, in een onderwijsfamilie waar het motto was: “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”. En dat zeker als meisje! Verbeeld je niets, wees ondergeschikt. Al snel voelde ik een drive in mezelf die daar dwars tegen in ging. Ik ging naar de Universiteit van Suriname, om Agrarische Productie te studeren. Na mijn stage op Trinidad & Tobago vertrok ik in 1997 naar Nederland. In 1998 ben ik daar, bij toeval, de IT in gerold.
Mijn eerste klus in 1998 was als Mainframe specialist. IT en automatisering stonden nog in de kinderschoenen. Heel interessant en leerzaam om deel uit te maken van deze snelgroeiende technologie. In de jaren daarna werkte ik als detacheringsmedewerker bij verschillende opdrachtgevers. In de tussentijd studeerde ik Bedrijfskundige Informatica aan Windesheim. Mijn opdrachtgevers waren veelzijdig en gevarieerd, maar hadden eigenlijk altijd één ding gemeen: een mannenwereld. Of liever gezegd: een macho bolwerk! Ik herinner me dat ik eens uit de lift stapte voor een overleg van een belangrijk project, en de aanwezige mannen tegen elkaar zeiden: “zo, de koffiedames zien er wel netjes uit tegenwoordig”. I rest my case!
Mijn functies in de jaren erna varieerden van Informatie Analist tot Functioneel Ontwerper en Informatiemanager. Naast mijn IT-loopbaan begon ik als trainer/opleider bij NCOI-Computrain. Hier verzorg ik nog steeds onder andere Scrum, Functioneel Beheer en IT voor niet IT-ers trainingen: vooral Informatiemanagement trainingen.
Ik ben ervan overtuigd dat vrouwen net zo goed (of beter!) op hun plek zijn in de IT.
In 2013 ben ik voor mezelf begonnen. In die periode heb ik ervaren hoe prettig het is om begeleid te worden door een coach. Om te kunnen sparren en spiegelen. In dezelfde periode ben ik in aanraking gekomen met NLP. Deze manier van denken en doen heeft me veel gebracht. Het zijn dan ook technieken en handvatten die ik zelf als coach graag en met veel succes inzet om mensen te doen excelleren.
Ik noemde het al eerder: IT is een mannenwereld. Steeds weer liep ik bijna letterlijk tegen de mannelijke weerstand. Variërend van haantjesgedrag tot zelfoverschatting en zelfs onkunde. Tegelijkertijd heerst er een chronische onderschatting van de weinige vrouwen die in de IT werkzaam zijn. Sterker nog: vaak onderschatten de aanwezige vrouwen zelf zichzelf! Terwijl ik er van overtuigd ben dat vrouwen net zo goed (of beter!) op hun plek zijn in de IT. Een vleugje vrouwelijk inzicht in een project geeft net dat beetje extra. In samenwerking, uitvoering én resultaat. Ik denk daarbij aan de meer vrouwelijke eigenschappen zoals relativeren, samenwerken, overzicht behouden, verfijning, plannen, gevoel voor esthetiek én inlevingsvermogen in de eindgebruiker.
Op dit moment ben ik werkzaam in drie met elkaar verbonden werelden: ik werk nog steeds als IT-analist aan grote projecten, ik geef IT-gerelateerde trainingen en ik ben coach voor vrouwen in de IT.
Zoals ik al schreef, ik praat niet zo graag over mezelf, want liever luister ik naar jou en je verhaal. Schroom dus niet om contact met me op te nemen!