Meer vrouwen in de IT, waarom?

Maar liefst 84% van de IT-sector bestaat uit mannen. Meer diversiteit op de werkvloer is geen feministisch doel, maar pure noodzaak om de kwaliteit, productiviteit en innovatie in de IT-sector verder te doen groeien.

Laten we beginnen met de oorzaak… waarom zijn er zo weinig vrouwen in de IT?

Deels heeft dit te maken met het imago dat werken in de IT heeft. Het beeld dat veel mensen van een software-ontwikkelaar hebben, werkt niet mee. Deze stereotypering werkt door op de jongere generatie. Jonge meiden worden bij keuze voor een vervolgopleiding te weinig gestimuleerd om ook de STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering, Mathematics) te verkennen. “Echt een mannending” hoor ik ouders en zelfs docenten regelmatig zeggen. Niets is minder waar, want IT is juist véél meer dan dagenlang achter een beeldscherm zitten en eindeloos coderen.

Wat hebben vrouwen de IT te bieden?

In de IT-sector wordt bijna alleen nog maar gewerkt volgens de SCRUM-methode. Deze werkwijze vraagt om een naadloze samenwerking, veel en efficiënt communiceren (ook met klanten), goed overzicht houden van planningen, vooruitkijken en tijdig anticiperen. Kwaliteiten die bij vrouwen over het algemeen beter ontwikkeld zijn dan bij mannen. Bovendien zijn vrouwen beter in staat zich in alle stakeholders van een project in te leven. Dit zorgt ervoor dat teams en organisaties waar een gezonde verdeling is tussen mannen en vrouwen beter presteren, innoveren en succesvoller zijn.

Het verbeteren van het imago, vrouwen met elkaar in contact brengen en het enthousiasmeren en begeleiden van de jongere generatie zijn essentiële stappen om het aandeel vrouwen in de IT-sector te vergroten

Wat kunnen we doen?

Het aandeel vrouwen in de branche is de afgelopen jaren wel gegroeid, maar er is nog veel te doen. Laten we vrouwen niet alleen opleiden, maar ze ook met elkaar in contact brengen en tegelijkertijd het imago van de IT-sector verbeteren. Initiatieven zoals deze zijn ontzettend waardevol om meer vrouwen in de branche aan het werk te krijgen én te houden.

Grote organisaties werken ook hard om te zorgen dat vrouwen überhaupt wíllen solliciteren. Simpele zaken als hun vacatureteksten zo aanpassen dat ze óók uitnodigend geschreven zijn voor vrouwen bijvoorbeeld. Sinds 2016 gebruikt softwarebedrijf Atlassian meer neutrale teksten om nieuwe collega’s te werven en met succes. Het aandeel vrouwelijke collega’s steeg met de helft naar ruim 28%.

Als ervaren IT-vrouw coach en begeleid ik vrouwen in de IT om hun kwaliteiten te ontdekken en effectief in te zetten binnen hun team en organisatie. Bovendien ben ik regelmatig aanwezig bij oriëntatieavonden van middelbare scholen om jonge meiden en ouders te enthousiasmeren voor de IT-sector. Het verbeteren van het imago, vrouwen met elkaar in contact brengen en het enthousiasmeren en begeleiden van de jongere generatie zijn wat mij betreft essentiële stappen om het aandeel vrouwen in de IT-sector te vergroten.