One of the guys of op je naaldhakken?

Het aandeel vrouwen in de IT-sector is groeiend, maar zoals ik al eerder schreef zijn we er nog lang niet. Veel vrouwen worstelen met hun eigen rol binnen teams die door mannen gedomineerd worden. Ze verliezen zichzelf en hun kwaliteiten uit het oog. Zonde!

Maar hoe krijg je inzicht in jouw kwaliteiten? En hoe benut je ze vervolgens optimaal? In de dagelijkse praktijk ontmoet ik veel vrouwen die dit erg lastig vinden. Want hoe blijf je jezelf in een team dat uit overwegend of in zijn geheel uit mannen bestaat? Behalve coach ben ik ook ervaringsdeskundige en weet ik inmiddels heel goed hoe je dichterbij jezelf komt, je kwaliteiten verder kunt ontwikkelen en een bijdrage kunt leveren aan gedragsverandering op de werkvloer.

Onbewust in een ondergeschikte positie

Niet alleen de verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen maakt dat de invloed van vrouwen beperkt is, simpelweg omdat ze met minder zijn. Ons eigen gedrag draagt daar ook een steentje aan bij. Wij vrouwen hebben, wanneer we sterk in de minderheid zijn, de neiging om ons gedrag, vaak onbewust, extreem aan te passen. Of we worden letterlijk en figuurlijk het vrouwtje en leggen de nadruk heel erg op onze vrouwelijke kant. Of we worden – en gedragen – ons als one of the guys. Waarbij we compleet blenden in het mannenteam. Als je je erg comfortabel voelt bij dit gedrag en positie en je hier goed kunt ontplooien is er natuurlijk niets aan de hand. Maar als dit niet zo is, heb je een probleem.

Gedrag, wat is het eigenlijk?

Gedrag is meer dan wat je zegt en wat je doet. Gedrag is ook de non-verbale signalen die je afgeeft, wat je denkt en zelfs de woorden die je kiest. Wanneer je je bewust bent van je eigen gedrag kun je zien welke positie je bewust of onbewust hebt ingenomen binnen je team. Door hier kritisch naar te kijken, kun je bepalen of dit gedrag functioneel is en welke patronen je hierin kunt herkennen.

Je kunt immers het gedrag van andere mensen niet veranderen, maar wél jouw reactie op dit gedrag.

Inzicht in je eigen gedrag en patronen maakt het ook mogelijk te veranderen. Zo kun je weer je eigen rol innemen in een team, in plaats van dat je in een rol schiet door het gedrag van je omgeving. Je kunt immers het gedrag van andere mensen niet veranderen, maar wél jouw reactie op dit gedrag. En daarmee zet je een nieuwe dynamiek in gang die uiteindelijk niet alleen een positieve bijdrage levert aan je eigen ontwikkeling, maar ook aan de cultuur binnen je team of zelfs je bedrijf.

Gedragsverandering & coaching

Mijn ervaring is dat dit een intensief proces is. Zelf vond ik het erg lastig om kritisch naar mijn eigen gedrag te kijken en ik werd hierin erg beperkt door mijn blinde vlek. Door gesprekken te voeren met een goede coach die ik vertrouw en het voltooien van verschillende NLP-opleidingen heb ik inzicht gekregen in mijn eigen gedrag en patronen. Maar belangrijker nog: ik heb mijzelf echt leren kennen. Zo weet ik inmiddels waar ik waarde kan toevoegen in een team of bedrijf, welke ontwikkelingsdoelen ik nog heb, wanneer ik echt lekker kan werken en in mijn element ben.

Mijn ervaringen en kennis zet ik nu niet alleen in bij mijn projecten in het bedrijfsleven ook gebruik ik ze om andere vrouwen te coachen. Ik heb mijn kracht gevonden en weet inmiddels erg goed hoe ik deze optimaal in kan zetten. Wil je een keer kennismaken om te kijken of ik jou ook kan aanmoedigen je gedrag en patronen te ontdekken? Of zoek je iemand met wie je kunt sparren over ambitieuze doelen? Laat je gegevens achter en we plannen vrijblijvend een telefonische afspraak.